ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

"Ένας μαγικός αλλά άγνωστος κόσμος"

 

Η προσπάθεια ένταξης θεμάτων αστρονομίας στο Δημοτικό Σχολείο αποτελεί από μόνη της μια ιδιαίτερη πρόκληση. Το πως όμως, θα μπορέσει ο δάσκαλος να κεντρίσει το ενδιαφέρον των μαθητών, να γνωρίσουν έναν άγνωστο γι αυτούς κόσμο, αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη πρόκληση αυτής της εκπαιδευτικής παρέμβασης. Η απαραίτητη σύνδεση επιτυγχάνεται με την επαφή των μαθητών τόσο με ένα φαινόμενο άρρηκτα συνδεδεμένο με την καθημερινότητά τους, τη βαρύτητα, όσο και με προβλήματα που σχετίζονται με την παραγωγή της επιστημονικής γνώσης ανά τους αιώνες. Μέσα από το διάλογο και την επίλυση προβλημάτων, σε ομαδοσυνεργατικό πλαίσιο, οι μαθητές αντιλαμβάνονται ότι αυτός ο κόσμος μπορεί μεν να είναι άγνωστος, αλλά είναι επίσης και τόσο μαγικός που αξίζει να τον ανακαλύψουν.

Project Βαρύτητα.pdf (2,6 MB)

 

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

"Διαγωνισμός Επιστημονικής Έκθεσης 2012".

 

Στα πλαίσια του διαγωνισμού «Γίνε Επιστήμονας του Cassini για μια Μέρα», μαθητές ηλικιών 10 έως 18 ετών, καλούνται να καταθέσουν την αιτιολογημένη «επιστημονική» τους άποψη, για ένα συγκεκριμένο παρατηρούμενο στόχο ή πεδίο. Σε αυτή τους την προσπάθεια μαθητές του Δημοτικού, για πρώτη φορά, θα πρέπει να αναπτύξουν παράλληλα τόσο τον επιχειρηματολογικό όσο και τον επιστημονικό τους λόγο. Η προσπάθεια αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τις απαιτήσεις που θέτει, στα παιδιά, τα οποία θα πρέπει να μεταβούν από το πραξιακό (Λογικής νόησης επίπεδο) στο συμβολικό επίπεδο (Τυπικής νόησης επίπεδο).

Ενδεικτικές εργασίες, οι οποίες και έχουν κερδίσει τον έπαινο γι αυτή τους την προσπάθεια, αποτελούν και οι ακόλουθες:           

Βαδαρλής Άγγελος                            Μπαρμπάκος Σπύρος                             Μπιλάλης Ευάγγελος

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΒΟΛΟΥ.

Η Εταιρεία Αστρονομίας Βόλου αποτελεί μια πρωτοπόρο ιδέα και προσπάθεια για την προσέγγιση της αστρονομίας. Απευθύνεται και ενημερώνει τακτικά ένα ευρύ κοινό, αλλά εστιάζεται κυρίως στην εκπαίδευση μαθητών από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού έως και το Λύκειο. Για το λόγο αυτό διοργανώνει κάθε χρόνο σχολεία αστρονομίας για όλα τα επίπεδα γνώσεων. Περισσότερες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες μπορείτε αν βρείτε στη σελίδα https://www.astronomos.gr/   

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Στον ιστότοπο https://www.solarsystemscope.com παρουσιάζεται μια πάρα πολύ καλή προσομοίωση του πλανητικού μας συστήματος. Η επίσκεψη και η ενασχόληση των μαθητών με την συγκεκριμένη προσομοίωση, κάτω από ένα καθοδηγούμενο εκπαιδευτικό σενάριο, είναι ικανή να προσφέρει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα.  

NICOLAUS COPERNICUS - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ

 

 Ο Κοπέρνικος γεννήθηκε στην Πολωνία το 1473 και σπούδασε αρχικά στο Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας, μαθηματικά και οπτική, και στη συνέχεια εκκλησιαστικό δίκαιο στην Μπολόνια. Μετά την επιστροφή του από την Ιταλία, με την παρέμβαση του θείου του, διορίστηκε ιερέας στον καθεδρικό ναό του Frauenburg, όπου και διήγε ακαδημαϊκό βίο για το υπόλοιπο της ζωής του.
Τις ώρες της ξεκούρασής του, ο Κοπέρνικος ζωγράφιζε και μετάφραζε ελληνική ποίηση στα λατινικά. Βαθμιαία αυξανόταν και το ενδιαφέρον του στην αστρονομία, μέχρι που τελικά τον κατέκτησε εξ ολοκλήρου. Διεξήγαγε τις έρευνές του μόνος του και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Έκανε τις ουράνιες παρατηρήσεις του από ένα πυργίσκο στα τείχη του καθεδρικού ναού, διά «γυμνού οφθαλμού», καθώς έπρεπε να περάσει ένας ακόμη αιώνας μέχρι να ανακαλυφθεί το τηλεσκόπιο. Το 1530, ο Κοπέρνικος ολοκλήρωσε το σπουδαίο έργο του De Revolutionibus, στο οποίο υποστήριζε ότι η Γη περιστρεφόταν γύρω από το άξονά της κάθε μέρα και γύρω από τον Ήλιο κάθε χρόνο. Μέχρι τότε, κυριαρχούσε η θεωρία του Πτολεμαίου, σύμφωνα με την οποία η Γη αποτελούσε το κέντρο του σύμπαντος, γύρω από την οποία περιστρέφονταν όλα τα ουράνια σώματα, ενώ το ίδιο το σύμπαν ήταν ένα πεπερασμένος σφαιρικός χώρος πέρα από τον οποίο δεν υπήρχε τίποτα.

Ο Κοπέρνικος δεν βιαζόταν να δημοσιεύσει τις ιδέες του, αν και τμήματα του έργου του είχαν κυκλοφορήσει μεταξύ λιγοστών αστρονόμων. Μάλιστα, το έργο του Κοπέρνικου ίσως να μην έφτανε ποτέ στο τυπογραφείο αν δεν υπήρχε ένας νεαρός άνδρας που συνάντησε τον Δάσκαλο το 1539. Ο Γεώργιος Ρέτικους ήταν ένας 25χρονος Γερμανός καθηγητής μαθηματικών που είχε γοητευθεί από τον 66χρονο ιερέα, αφού διάβασε μία από τις εργασίες του. Με την πρόθεση να περάσει μερικές εβδομάδες με τον Κοπέρνικο, ο Ρέτικους, εντυπωσιασμένος από τις θεωρίες του, κατέληξε να μείνει φιλοξενούμενος του Κοπέρνικου για δύο χρόνια. Ο Κοπέρνικος ήταν διστακτικός για τη δημοσίευση του έργου του, όχι τόσο γιατί ανησυχούσε μήπως η πρωτοποριακή θεωρία του θα συναντούσε την αντίδραση της Εκκλησίας, αλλά γιατί ήταν τελειομανής και δεν πίστευε ποτέ ότι το έργο του είχε ολοκληρωθεί, αν και το δούλευε για 30 χρόνια. Σύμφωνα με τον Κοπέρνικο, οι παρατηρήσεις του έπρεπε να ελεγχθούν και να επανελεγχθούν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το πρωτότυπο χειρόγραφο του De Revolutionibus, ήταν χαμένο για 300 χρόνια και εντοπίστηκε στην Πράγα στα μέσα του 19ου αιώνα. Δείχνει ότι η πένα του Κοπέρνικου ήταν διαρκώς σε κίνηση, με τη μία αναθεώρηση μετά την άλλη.

Ο Κοπέρνικος γεννήθηκε στην Πολωνία το 1473 και σπούδασε αρχικά στο Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας, μαθηματικά και οπτική, και στη συνέχεια εκκλησιαστικό δίκαιο στην Μπολόνια. Μετά την επιστροφή του από την Ιταλία, με την παρέμβαση του θείου του, διορίστηκε ιερέας στον καθεδρικό ναό του Frauenburg, όπου και διήγε ακαδημαϊκό βίο για το υπόλοιπο της ζωής του.

 

Αστεροειδής DA 14.

Tο πέρασμα του αστεροειδούς DA14

Λίγες ώρες μετά την πτώση μετεωριτών στη Ρωσία που έχει συγκλονίσει ολόκληρο τον πλανήτη άλλος ένας αστεροειδής σκορπίζει τον τρόμο, καθώς αναμένεται να περάσει ξυστά από τη Γη έχοντας το μέγεθος ενός οικοδομικού τετραγώνου.

Δείτε live μέσα από το pelop.gr και το κανάλι της NASA το πέρασμα του αστεροειδούς DA14

Η ονομασία του αστεροειδούς είναι 2012 DA14, αφού ανακαλύφθηκε πέρυσι από Ισπανούς αστρονόμους στο παρατηρητήριο Λα Σάγκρα και έχει διάμετρο περίπου 45 μέτρα.
Ο αστεροειδής είναι αρκετά μεγάλος ώστε θα μπορούσε να καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη εάν προσέκρουε στη Γη, κάτι που οι επιστήμονες της NASA έχουν αποκλείσει.
H μετάδοση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του NASA TV από τα τηλεσκόπια στην Αυστραλία και την Ευρώπη.
Ο DA14 πρόκειται να περάσει σε απόσταση περίπου 27.650 χιλιομέτρων από τη Γη, ενώ θα είναι ορατός με τη βοήθεια μικρού τηλεσκοπίου, σε ένα μεγάλο μέρος του ανατολικού ημισφαιρίου, δήλωσαν επιστήμονες της NASA.
Ο αστεροειδής κινείται με 7,8 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο και σύμφωνα με τους αστρονόμους είναι ένας από τους μεγαλύτερους που θα έχουν περάσει τόσο κοντά από τον πλανήτη μας. Αποτελεί, επίσης, ένα από τα αντικείμενα που θα περάσουν τόσο κοντά από τη Γη μέσα στον επόμενο αιώνα.

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=S7YTmS6U8WM

 

Στο χώρο που δημιουργήθηκε παρακάτω με τίτλο θέμα Αστρονομία υπάρχει η δυνατότητα έναρξης συζήτησης και υποβολής διαφόρων προτάσεων από όλους όσους επιθυμούν να εκφράσουν την άποψή τους για τα σχετικά θέματα.

Θέμα: Αστρονομία

Ημερομηνία: 2014-12-02

Από: dkdmpnhm@gmail.com

Θέμα: mizuno shoes women

Ημερομηνία: 2014-12-02

Από: pcqmnhkvd@gmail.com

Θέμα: canada goose sale

Ημερομηνία: 2013-12-08

Από: incurcerine

Θέμα: UXFIKgww26



<< 17 | 18 | 19 | 20 | 21

Νέο σχόλιο