ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Αγαπητοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί

 

Επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με την δυνατότητα

που δίνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα να συμμετάσχουν (μέσω κλήρωσης) σε εκπαιδευτικό σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί από 19 – 21 Ιουνίου, στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαικού Σχολικού Δικτύου και σχετίζεται με την τάξη του μέλλοντος FCL (Future Classroom). Όλα τα έξοδα μετακίνησης διαμονής και συμμετοχής καλύπτονται από τους διοργανωτές.

Η δυνατότητα συμμετοχής στο σεμινάριο αφορά εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις θετικές επιστήμες.

Σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι η ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων εκπαιδευτικών που θα έχουν έτσι τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης που αναπτύσσονται από Ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά δίκτυα. Η διάχυση αυτής της ενημέρωσης σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό εκπαιδευτικών θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για περισσότερες επιμορφωτικές ευκαιρίες στο μέλλον.  

Στο επισυναπτόμενο "Ενημερωτικό σημείωμα"  μπορείτε να βρείτε σχετικό λινκ για την αίτητση συμμετοχής εκπαιδευτικού στο  7th Science Projects Workshop in the Future Classroom Lab, organized by Scientix  και ενημερωτικό του «Κέντρου Εκπαίδευσης Πολιτισμού Επιστημών – Αριστοτέλειο».

 

Ενημερωτικό σημείωμα για 7th Science Project Workshop Σχολικές Μονάδες.pdf (204421).

 

Κέντρο Εκπαίδευσης Πολιτισμού Επιστημών - Αριστοτέλειο.pdf (305255)

     

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ"

ΕΝΑΡΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 2014 - 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε για την  έναρξη των προγραμμάτων Φυσικών Επιστημών από το «Κέντρο Εκπαίδευσης Πολιτισμού και Επιστημών "Αριστοτέλειο".

 

Το «Κέντρο - Αριστοτέλειο» στοχεύει, μέσα από πλαίσια δομημένων δραστηριοτήτων και  προγραμμάτων, να οικοδομήσει ένα πολυπρόσωπο περιβάλλον στο οποίο οι συμμετέχοντες θα αποκτούν εμπειρίες που θα σχετίζονται με τις επιστήμες και τον πολιτισμό. Γι αυτό το λόγο σχεδιάζονται παράλληλα και άλλα προγράμματα φυσικών επιστημών, αστρονομίας, μαθηματικών, τέχνης για μαθητές και των υπολοίπων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου καθώς και του Νηπιαγωγείου. Τα προγράμματα αυτά θα σχεδιασθούν και θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με κορυφαία επιστημονικά και εκπαιδευτικά κέντρα από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Το πλάνο σχεδιασμού και οι εκπαιδευτικές δράσεις των προγραμμάτων θα ανακοινωθούν στην έναρξη.

 

Για την φετινή χρονιά θα συνεχιστεί και φέτος η υλοποίηση του προγράμματος «Καλημέρα σας κύριε Higgs» για μαθητές της ΣΤ’ τάξης. Επίσης για τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί ένα πρωτοπόρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φυσικής και αστρονομίας με τίτλο «Από τον Αρίσταρχο στον Κοπέρνικο: Ανακαλύπτοντας το διάστημα». Η υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα πραγματοποιείται στις νέες εγκαταστάσεις του Κέντρου στην οδό Ολυμπιονίκη Αγνώντα και Κουρουνιώτη στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Κάραγατς (Στα παλιά Εργαστήρια Εικαστικών Τεχνών).

 

Τα εγκαίνια το Κέντρου καθώς και η έναρξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22/Νοε/2014, και ώρα 18:00 (6μ.μ). Η εκδήλωση της έναρξης είναι άμεσα συνδεδεμένη με μια παλιά μας γνώριμη, την αποστολή της «Rosetta», η οποία τις 12/Νοε προσεδάφισε στον κομήτη Γερασιμένκο το διαστημικό της ρομπότ. Ο τίτλος της εκδήλωσης «Starting Rosetta’s Science Adventure» «Ξεκινώντας την επιστημονική περιπέτεια της Rosetta» είναι απόλυτα συνδεδεμένος και με την δική μας έναρξη και ελπίζουμε να πετύχει στην δημιουργία μοναδικών και ευχάριστων εμπειριών για όσο καιρό διαρκέσει το ταξίδι.

 

Για όποιες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε, και είναι απαραίτητο πριν την έναρξη, να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο:

 

Νικόλαος Μακρής

Εκπαιδευτικός – M.Ed.

Καραμπατζάκη 26   38446 Βόλος

2421063901

6976559659

nikolaomakri@gmail.com

ΗΜΕΡΙΔΑ "Προσεγγίζοντας το πείραμα του αιώνα"

Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου «Άγιος Ιωσήφ» του Βόλου

Δευτέρα 3/Φεβ/2014

 

ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ:

Μαθητές ΣΤ' τάξης των  Δημοτικών Σχολείων.

11:00 – 11:40   

«Αυτός ο κόσμςο ο μικρός ο μέγας»  Ενημέρωση – παρουσίαση του CERN από τον υπεύθυνο έρευνας και ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής Σοφοκλή Σωτηρίου.

11:40 - 12:00

«Διαστάσεις και τάσεις στην Ευρωπαϊκή Εκπαίδευση Επιστημών» από τον πρεσβευτή Ευρωπαϊκού  Σχολικού Δικτύου για την Ελλάδα Νικόλαο Μακρή.

12:00 - 12:45  

 Εικονική επίσκεψη – ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του CERN  με τη βοήθεια των υπεύθυνων του  προγράμματος εκπαίδευσης του Κέντρου. 

12:45 -13:00

Συζήτηση 

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ:  

Γονείς-  Εκπαιδευτικοί - Ενήλικες.

17:30 – 18:10   

«Αυτός ο κόσμςο ο μικρός ο μέγας»  Ενημέρωση – παρουσίαση του CERN από τον υπεύθυνο έρευνας και ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής Σοφοκλή Σωτηρίου.

18:10 - 18:30

«Διαστάσεις και τάσεις στην Ευρωπαϊκή Εκπαίδευση Επιστημών» από τον πρεσβευτή Ευρωπαϊκού  Σχολικού Δικτύου για την Ελλάδα Νικόλαο Μακρή.

18:30 - 19:15  

 Εικονική επίσκεψη – ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του CERN με τη βοήθεια των υπεύθυνων του  προγράμματος εκπαίδευσης του Κέντρου. 

19:15 -19:30

Συζήτηση 

 

Ημερίδα.docx (469425)

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ – ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ CERN

Στις 3/ Φεβρ/2014,  στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Καλή σας μέρα κύριε Higgs», στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής «Saint Joseph» του Βόλου, θα πραγματοποιηθεί ολοήμερη εκδήλωση που θα σχετίζεται με εικονική διαδραστική επίσκεψη – ξενάγηση, σε πραγματικό χρόνο, στις εγκαταστάσεις του CERN στη Γενεύη της Ελβετίας.

Υποστηρικτές της εκδήλωσης είναι: Η Ελληνογαλλική Σχολή «Saint Joseph», το 1ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ODS, και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών CERN.

Λόγω του πολυπλοκότητας της συγκρότησης των ομάδων παρακολούθησης θα πραγματοποιηθούν δύο ξεχωριστές συναντήσεις - συνδέσεις με διαφορετικά δομημένο, ακροατήριο. Αναλυτικότερα το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει:

 

  1. 10:45 – 12:30 /  Μαθητές ΣΤ’ Τάξης των Δημοτικών σχολείων του Βόλου.

                 Α) Ενημέρωση – παρουσίαση του CERN από τον υπεύθυνο έρευνας και ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής Σοφοκλή Σωτηρίου.

                 Β) Εικονική επίσκεψη – ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του CERN με τη βοήθεια του υπεύθυνου προγράμματος εκπαίδευσης Άγγελου

                 Αλεξόπουλου.  

 

  1. 17:30 – 19:30 / Εκπαιδευτικοί και γονείς - ενήλικες.

                 Α) Ενημέρωση – παρουσίαση του CERN από τον υπεύθυνο έρευνας και ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής Σοφοκλή Σωτηρίου.

                 Β) Εικονική επίσκεψη – ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του CERN με τη βοήθεια του υπεύθυνου προγράμματος εκπαίδευσης Άγγελου

                 Αλεξόπουλου.  

 

Όσα Δημοτικά Σχολεία (μόνο η ΣΤ’ Τάξη) επιθυμούν μπορούν να συμμετάσχουν στην πρωινή επίσκεψη.

Παράλληλα, όσοι εκπαιδευτικοί γονείς ή απλά ενδιαφερόμενοι επιθυμούν μπορούν να συμμετάσχουν στην απογευματινή επίσκεψη.

Για την εκδήλωση ενδιαφέροντος θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν εγγραφή στο αντίστοιχο πλαίσιο επιθυμίας τους και στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση   

 https://science4primaryschooleducators.webnode.gr/good-morning-mister-higgs/,  

 

Λόγω συγκεκριμένης χωρητικότητας της αίθουσας θα ακολουθηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας η οποία θα σχετίζεται με την σειρά εγγραφών όπως αυτή θα υλοποιηθεί από τους ενδιαφερόμενους, στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση.     

 

Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνείτε με:

1ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς: 2428090240

Καραγιάννης Ηρακλής: 6944523368

Μακρής Νικόλαος: 6976559659

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι σας ενημερώνουμε σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί στο επόμενο διάστημα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Στ τάξης Δημοτικών Σχολείων της Μαγνησίας και το ανώτατο όριο συμμετοχών των μαθητών δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 30. Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές από τους υπεύθυνους υλοποίησης. Για πληροφορίες μπορείτε να καλείται στα αντίστοιχα τηλέφωνα.

 

Ενημέρωση CERN.pptx (196,4 kB)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

"Discover the Cosmos"

Στο Βόλο και από 30/7/2013 έως 4/8/2013 το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη διαδασκαλία των ΦυσικώνΕπιστημών ODS (Open Discovery Space) και η Ελληνογερμανική Αγωγή διοργανώνει θερινό σχολείο με τίτλο "Discover the Cosmos". Περισσότερες πληροφορίες μπορείται να βρέιτε στη σελίδα του σχολείου.
dtc.ea.gr/

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ.

Πρόγραμμα Ημερίδας & Δηλώσεις Συμμετοχής Εργαστηρίων.

«Θεωρία και Πράξη της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση»

Το 1ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς «Ν. Τσοποτός», σε συνεργασία με  τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τη Σχολική Σύμβουλο της 5ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας, την Ελληνογερμανική Αγωγή, το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Μαγνησίας και την υποστήριξη του  Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργανώνουν το Σάββατο 25 Μαΐου 2013 στην Πορταριά ημερίδα με θέμα:  «Θεωρία και Πράξη της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση».

Επιθυμώντας η ημερίδα να έχει το μεγαλύτερο δυνατό αλληλεπιδραστικό χαρακτήρα, για τους συμμετέχοντες, ο σχεδιασμός της κινήθηκε σε δύο κατευθύνσεις. Στη πρώτη κατεύθυνση σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε ένα θεωρητικό πλαίσιο, με εισηγήσεις, που αφορά θεωρητικά θέματα διδακτικής των Φυσικών Επιστημών και σχετίζεται κυρίως με τη γλώσσα. Οι εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα συνεδρίων του Ξενοδοχείου Πορταριά.

Σε παράλληλη κατεύθυνση σχεδιάστηκαν και οργανώθηκαν, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, εργαστήρια πρακτικής εφαρμογής. Σε αυτά θα αναπτυχθούν εκπαιδευτικά σενάρια, δραστηριότητες και "καλές πρακτικές", για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή στη διδασκαλία, θεμάτων και ενοτήτων που σχετίζονται με τις Φυσικές Επιστήμες. Ο αριθμός των συμμετεχόντων που μπορούν να λάβουν μέρος σε κάθε εργαστήριο είναι περιορισμένος και γι αυτό το λόγο θα πραγματοποιηθούν δύο ανεξάρτητες συνεδρίες. Για την διευκόλυνση τους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν, από ένα διαφορετικό εργαστήριο σε κάθε συνεδρία και μέσω του σχετικού συνδέσμου να δηλώσουν συμμετοχή σε αυτό.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας αλλά και να δηλώσετε συμμετοχή στα εργαστήρια στην ηλεκτρονική διεύθυνση science4primaryschooleducators.webnode.gr  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το 2428090240 Καραγιάννης Ηρακλής ή με το 6976559659 Μακρής Νικόλαος.

Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

 

Πρόγραμμα Ημερίδας                Δηλώσεις Συμμετοχής Εργαστηρίων                                                                                       

8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικών Επιστημών.

Πληροφορίες για το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικών Επιστημών μπορείτε να βρείτε στη σελίδα www.8sefepet.uth.gr/

Επίσης μπορείτε να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα του συνεδρίου από τα αρχεία:

Συγκεντρωτικό Πρόγραμμα.pdf (239,9 kB)

Αναλυτικό Πρόγραμμα.pdf (606,5 kB)

1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής.

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών διοργάνωσε το 2013 για πρώτη φορά Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικών για μαθητές Δημοτικού. Πληροφορίες για τον διαγωνισμό όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βρει στον ιστότοπο micro-kosmos.uoa.gr/gr/gr-index.htm